האם לאחר קביעת בית המשפט, לקבוע כי אדם הביצע עבירה פלילית – לא יהיה מורשע בפלילים?
גיליון רישום פלילי של אדם מכיל בדרך כלל 3 קטגוריות: הרשעות בדין, תיקים תלויים ועומדים וקטגוריית תיקים סגורים. במידה ומדובר באדם שאף פעם לא נחקר במשטרה, גיליון הרישום הפלילי שלו בכחצי עמוד המפרט שאין לאותו אדם הרשעות קודמות, תיקים פתוחים או תיקים סגורים. רישום של תיקים סגורים או תיקים תלויים ועומדים, יש באפשרותו להשפיע ברמה מסוימת על העתיד התעסוקתי של בעל הרישום, שכן עד שלא הורשע אדם בעבירה המיוחסת לו, החזקה החוקית היא כי הוא חף מפשע ולא ביצע כל עבירה.
עם זאת, להרשעה בדין יכולה להיות השפעה ישירה ולפעמים אף הרסנית על יכולתו של המורשע להיות מועסק במגוון גדול של משרות. גם לעיתוי של ההרשעה ישנה משמעות מבחינת בעל הרישום. למשל, נער אשר המורשע לפני תאריך הגיוס, עשוי להיתקל בסירוב של גיוס מטעם הצבא.
כמו כן, אדם בעל עבר פלילי, שסיים את לימודיו בתחום הדורש רישיון עיסוק כגון עריכת דין, ראיית חשבון וכדומה, מסתכן באפשרות של סירוב גיוס בידי מעסיקים או אפילו שלילת רישיון עיסוק, במידה ויש לו. מאחר וגיליון ההרשעות אינו מבחין בין הרשעה בעבירות קלות לבין הרשעה בעבירות חמורות, קיימת אפשרות ידיו של בית המשפט, לקבוע כי אדם עבר עבירה אולם לצד זאת לא יורשע. עצם העובדה כי הוכח שאותו האדם ביצע עבירה, לא תשפיע על רישום בגיליון הרשעותיו ולא תשפיע על העתיד התעסוקתי שלו.
בית המשפט העליון קבע, כי כאשר הוכח שאדם עבר עבירה פלילית, הוא יורשע. הרשעה זו רשומה בגיליון הרשעותיו של האדם עד מחיקה כעבור שנים רבות. במידה ורוצים לחרוג מן הכלל, על אותו אדם לעמוד בשני קריטריונים מרכזיים:
- עליו להוכיח כי העבירה שביצע היא בדרגת חומרה קלה.
2. עליו להוכיח כי הוא עושה מאמצים על מנת להשתקם ומדובר במעידה חד פעמית או לחילופין בדפוס שלילי אשר מטופל או טופל בהצלחה. עוד יש לציין כי כתוצאה מההרשעה, נגרם לו נזק תעסוקתי ספציפי אשר יש ביכולתו להצביע עליו.
במשהלך קביעת פסק השופטים שוקלים את האפשרות לאי הרשעה לפי הקריטריונים הבאים:
- האם מדובר בעבירה ראשונה או חד פעמית
- מהי חומרת העבירה והנסיבות שבהן היא בוצעה
- מעמדו ותפקידו של הנאשם והקשר בין העבירה למעמד ולתפקיד בעבודתו
- מידת הפגיעה של העבירה בבני אדם
- הסבירות שהנאשם יבצע עבירות נוספות
- האם ביצוע העבירה ע”י הנאשם משקף דפוס של התנהגות קבועה, או שמדובר בהתנהגות מקרית
- יחסו של הנאשם לעבירה, האם נוטל הוא אחריות לביצועה, האם הוא מתחרט עליה
- משמעות ההרשעה על הדימוי העצמי של הנאשם
- השפעת ההרשעה על תחומי פעילותו של הנאשם